De verrASSende reis van mijn vriendin Lily…

Lieve mensen,

Zodra je een beetje ‘anders dan anders’ bent, kan het dagelijks leven an sich net even wat meer trubbels geven dan als je geen sticker of label hebt opgeplakt gekregen. Veel mensen hebben hier geen benul, besef of inzicht in. Dat hoeft ook niet. We hebben allemaal wel wat. Ieder leeft zijn leven op een manier die bij jou past en we roeien allen met datgene wat we hebben meegekregen. Niet meer niet minder.

Maar wat als in jouw leven de dagelijkse dingen je net meer inzet & durf kosten of moeilijkheden geven zodat je regelmatig overspoeld raakt? Dat je soms in een maatschappij, waarin het leven zo snel gaat dat alles vandaag als het ware al verouderd is,  compleet vast loopt in je Zijn? Terwijl in je interne wereld, jouw binnenwereld, het gevoel ondergeschikt is aan het verstand. Waarbij de ratio veelal door het autisme de boventoon voert. Het is dan verre van fijn als ‘de harde schijf van jouw brein’ een storing geeft en een korte of langdurige ‘crash’ geeft. Het komt nooit gelegen. Het komt nooit uit. Soms voel je het aankomen, af en toe ook niet.

Dat je door de hoeveelheid van prikkels dusdanig, vaak al door iets simpels als geluid, drukte en verandering overprikkeld raakt dat je hoofd ineens verandert in een brij , een onoverzichtelijke chaos, en een instant reactie geeft? Meer dan eens is het een opeenstapeling van allerlei kleine gebeurtenissen, soms futiliteiten die je Zijn compleet kunnen ontregelen. Vaak een heel kortdurend moment maar sporadisch ook voor een langere periode (burn-out of depressie).

Dan kan het leven op sommige momenten als overweldigend ervaren worden. De meest eenvoudige bezigheden kunnen je zoveel energie kosten dat gewoon dagelijks functioneren soms erg lastig wordt. Het resultaat is dat je moe bent,  je ‘gesloopt voelt’ en alle simpele dagelijkse activiteiten en karweitjes kosten je een meer dan bovengemiddelde energie.

Zo ook bij mijn lieve vriendin Lily. Drie (jonge) kinderen en net als ik, vorig jaar gediagnosticeerd met Asperger, een ‘milde vorm van autisme’. Maar ja, hoe mild kan het zijn als je continu het gevoel hebt op je tenen te moeten lopen, zeker in de buitenwereld, om alle ‘ballen maar hoog te kunnen en willen houden’. Vooral met een jong gezin. Tell me something! Uiteraard zijn er vele momenten dat het beter gaat. Het piekt en het daalt, het loopt op en gaat weer neer. Dat heet leven. We hebben allemaal goede en minder goede dagen. Ik ook. Lily ook. Ook jij. Dat is menselijk en inherent aan het menselijk bestaan.

Niettemin maakt zij, net zoals ik, van haar specifieke eigenheid haar kracht en weet als geen ander op haar treffende wijze te beschrijven hoe het leven voor haar werkt. Middels een kort ‘reisverslag’ over de zoektocht (haar verrASSende reis) naar ‘het anders zijn’ en prachtige & treffende gedichten waarin ze haar zoektocht op rijm beschrijft.

Een aanrader. En zeker een opsteker. Maak van jouw typische kenmerk gebruik en zet jouw unieke talent in voor de ander. Het is het waard. Raak de ander met jouw capaciteiten. Doe wat jouw hart je ingeeft!

Liefs, B Engeltje❤️

https://mijnverrassendereis.jimdo.com